Co do zasady dietetycy mówią nam, że jogurty mają wiele zalet i są dla naszego organizmu bardzo dobre. Wiele osób uważa, że samodzielnie nie da się ich przygotowywać. Ale jest to przekonanie błędne. Potrzebna nam będzie wyłącznie jogurtownica. To urządzenie, które jest proste i warto je mieć u siebie.
Te jogurty, które są nam proponowane w sklepach mają długą ważność, oczywiście po to, by sprzedawca zdołał je sprzedać. Natomiast dąży się do tego, by okres ważności był jak najdłuższy a to sprawia, że niszczyć się będzie między innymi probiotyki, a więc jest zaburzony proces naturalnej fermentacji. Dodatkowo w składzie będzie chemia a także sztuczne dodatki takie jak żelatyna czy substancje, które poprawiają smak. Jogurt przygotowany w domu ma wiele probiotyków, nie ma chemicznych dodatków, dlatego jest cenny.
Czym jest jogurtownica?
W rzeczywistości to proste urządzenie, które ma za zadanie trzymać odpowiednia temperaturę mleka w czasie gdy będzie dochodziło do ukwaszania jogurtu, gdy pojawią się w mleku aktywne bakterie. Czas produkcji będzie wynosił między 6 a 10 godzin. Na rynku mamy obecnie dwa rodzaje takich urządzeń.
Można znaleźć takie, które mają do 12 kubeczków liczących po około 150 -200 ml albo drugie urządzenie, które ma jeden duży pojemnik. Zanim zakupimy musimy zastanowić się co będzie w naszym przypadku rozwiązaniem lepszym. Rodzina powinna oczywiście zdecydować się na jogurtownicę z jednym pojemnikiem, jak toś jest singlem to pewnie lepiej będzie wybrać taki sprzęt z kubełkami.
Jakie posiada funkcje?
Takie urządzenie powinno mieć zawsze dwie podstawowe funkcje. Musi uzyskiwać dobrą temperaturę a potem będzie ją utrzymywać tak by dalej następowało namnażanie bakterii. Niektóre urządzenia mają obecnie przygotowane specjalne timery, które automatycznie sprawią, że urządzenie będzie wyłączone w momencie, gdy jogurt będzie już gotowy.
Co trzeba wiedzieć przed zakupem?
Przede wszystkim wybierając urządzenie z jednym naczyniem trzeba sprawdzić czy w zestawie będzie również pokrywka. Dzięki temu będzie można spokojnie przechowywać go w lodówce. Ważne jest również to, czy można myć takie pojemniki w zmywarce. Niektóre urządzenia mają również lampki kontrolne, które będą nas informować o tym czy sprzęt pracuje. Mogą mieć również elementy chroniące przed poślizgiem.
Przygotowanie domowego jogurtu
Jak ktoś chce przygotować domowy jogurt wystarczy mieć litr mleka oraz biojogurt. Trzeba pamiętać, że produkty UHT nie będą tutaj dobre i nie można ich wykorzystywać. Warto korzystać z pasteryzowanego mleka, gdzie naturalne bakterie będą zniszczone. Dodatkowo im bardziej tłuste mleko będzie się używać tym jogurt będzie gęstszy. Jeśli wszystko jest przygotowane umieszczamy składniki w urządzeniu i po paru godzinach można się już cieszyć swoim jogurtem. Można tak samo przygotowywać sobie również kefir.