Gdy zaczynają się zmieniać pory roku, a dzieci wracają do szkoły, wielu z nas zaczyna odczuwać alergie i sezonowe choroby, które mogą nas zaskoczyć. Ale chociaż możesz sięgnąć po wszystko, co znajduje się w twojej apteczce lub udać się do najbliższej apteki, w twojej szafce lub lodówce mogą znajdować się rzeczy, które równie skutecznie mogą powstrzymać te choroby. Z pewnością istnieje wiele błędnych przekonań na temat medycyny homeopatycznej. Jednak domowe sposoby od wieków pomagają nam zachować i przywrócić zdrowie - nie ma więc powodu, by całkowicie odrzucać je jako realne uzupełnienie nowoczesnej medycyny.
Weźmy na przykład sok pomarańczowy. Jest to jeden z najpopularniejszych soków na świecie, a dzięki komercyjnym sokowirówkom prawdopodobnie masz w swoim menu kilka pozycji, które zawierają ten słodko-cierpki ekstrakt. Sok pomarańczowy nie tylko jest przyjemny dla podniebienia, ale także ma wiele zalet zdrowotnych. Po pierwsze, sok pomarańczowy jest doskonałym źródłem witaminy C. Jedna porcja soku pomarańczowego zawiera ponad 200% witaminy C, której organizm potrzebuje na co dzień. Witamina C wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, co oznacza, że jej regularne spożywanie może pomóc w walce z bakteriami i wirusami. Należy zauważyć, że picie soku pomarańczowego prawdopodobnie nie wyleczy zwykłego przeziębienia ani nie pozbędzie się grypy, którą już złapałeś, ponieważ przed zachorowaniem potrzebujesz więcej witaminy C w organizmie, aby zwiększyć nasilenie dolegliwości. Z drugiej strony, codzienne picie soku pomarańczowego może potencjalnie zapobiec chorobie.
Jednak napoje bogate w sok pomarańczowy, które przygotowujesz w swoich automatycznych sokowirówkach, mogą zrobić więcej niż tylko powstrzymać katar. Badania wykazują, że sok pomarańczowy jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak kwas askorbinowy, karotenoidy i flawonoidy, które mogą chronić przed niektórymi chorobami przewlekłymi i ogólnie poprawiać stan zdrowia. Jedno z badań wykazało, że picie 25 uncji soku pomarańczowego dziennie znacznie zwiększyło spożycie przeciwutleniaczy - a ponieważ przeciwutleniacze mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca, raka i cukrzycy, świadczy to o istotnej roli, jaką komercyjne sokowirówki mogą odegrać dla dobrego samopoczucia klientów. Picie soku jest jednym z najpowszechniejszych (i najbardziej przystępnych) sposobów pozyskiwania antyoksydantów przez Amerykanów. Chociaż wiele "superfoods" oferuje konsumentom możliwość zwiększenia spożycia przeciwutleniaczy, wiele osób wybierze coś znajomego, jak sok pomarańczowy, zamiast czegoś bardziej polaryzującego, jak jarmuż.
Co ciekawe, sok pomarańczowy może być również powiązany z redukcją stanów zapalnych, poprawą zdrowia serca, a nawet zapobieganiem powstawaniu kamieni nerkowych. Badania sugerują, że picie soku pomarańczowego może zmniejszać poziom stanów zapalnych związanych z chorobami przewlekłymi, obniżać wysokie ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz zmniejszać ryzyko rozwoju kamieni nerkowych. Mając to na uwadze, można promować napoje przygotowywane w komercyjnych sokowirówkach nie tylko jako smaczne i pomocne w zapobieganiu krótkotrwałym chorobom, ale jako istotny i długoterminowy aspekt zdrowej diety.
Sok pomarańczowy nie jest panaceum, ale ma o wiele więcej zalet zdrowotnych niż większość ludzi zdaje sobie sprawę. Promując te zalety w swoich działaniach marketingowych i oznakowaniu oraz inwestując w wysokiej jakości sokowirówki, które spełnią potrzeby klientów, sprawisz, że Twoi klienci będą zadowoleni i zdrowi.