Dietetycy co do zasady chcą potwierdzać, że jogurty mają wiele zalet i są dobre dla naszego organizmu. Wiele osób uważa, że nie da się ich samodzielnie przygotować a to błąd. Potrzebne nam będzie tylko takie urządzenie jak jogurtownica. To sprzęt, który jest stosunkowo prosty i warto mieć do niego dostęp.
Jogurty jakie są nam oferowane w sklepach mają długą ważność, tak by dało się je sprzedać w tym okresie. Natomiast przez takie przedłużone ważności będzie się niszczyć między innymi probiotyki, a więc zburzony będzie między innymi proces naturalnej fermentacji. W składzie będzie również chemia a także sztuczne dodatki, również zagęstniki oraz elementy, które mają poprawić smak. Natomiast ten w domu przygotowany jogurt ma wiele probiotyków i zostanie pozbawiony chemii, dlatego właśnie będzie dla nas odpowiedni.
Czym będzie jogurtownica?
To takie urządzenie, które tak naprawdę jest stosunkowo proste i ma za zadanie trzymać odpowiednią temperaturę mleka w czasie, gdy będzie dochodziło do jego ukwaszenia, a więc w momencie, gdy wleje się tam aktywne bakterie. Czas produkcji takiego jogurtu to od 6 do 10 godzin. Te obecnie dostępne urządzenia są zróżnicowane. Znajdziemy takie, które mają kilka albo kilkanaście kubeczków o takiej samej pojemności albo też jeden duży pojemnik, który może mieć około litr. Zanim zakupimy powinniśmy zastanowić się co będzie dla nas lepszym rozwiązaniem. Rodzina pewnie wybierze propozycje z dużym pojemnikiem, natomiast osoba, która jest sama lepiej będzie mogła wykorzystać urządzenie z wieloma mniejszymi pojemnikami.
Funkcje urządzenia
Takie sprzęty mają dwie podstawowe funkcje. Powinno uzyskać dobrą do przygotowania jogurtu temperaturę a potem musi ją utrzymywać tak by to namnażanie bakterii postępowało dalej. Niektóre urządzenia mają obecnie dostępne timery, które działają automatycznie i wyłączą sprzęt, gdy jogurt zostanie przygotowany.
Co jest ważne przy zakupie?
Należy przede wszystkim sięgając po takie urządzenie sprawdzić czy w zestawie będzie dołączona także pokrywka. To ważne przy dużym pojemniku, ponieważ wtedy będzie można spokojnie przechowywać taki jogurt w lodówce. Dobrze będzie również, gdy poszczególne elementy urządzenia będą nadawały się do tego, by myć je w zmywarce. Niektóre urządzenia mogą mieć komfortowe ułatwienie w formie lampek kontrolnych, które będą informować w jakim stanie obecnie jest urządzenie.
Przygotowanie jogurtu
Jeśli chcemy przygotować jogurt trzeba mieć mleko i biojogurt, który będzie stanowił źródło bakterii. Nie można stosować produktów UHT. Im mleko będzie bardziej tłuste tym jogurt stanie się gęstszy. Tak samo zawsze można przygotowywać również kefir.